Fiyat Etiket Yönetmenliği Ve Yerli Üretim Logosu Kullanımına İlişkin Esaslar

Logo ve dizayn boyutları(Etiket ve logo boyutları)

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Yerli Üretim Logosu Kullanımına ilişkin usul ve Esaslar’a göre logo kullanımında yatay 6,345cm dikey 2,5cm ölçüleriyle orantılı şekilde küçültme ve büyültme yapılması mümkündür. Logo, tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde yerleştirilmelidir boyut sınırlaması olmamakla birlikte tüketici tarafından rahatça görülebilme ölçütünü sağlayacak boyutlarda kullanılması gerekir. Renk kodları aşağıda yer aldığı haliyle logolar siyah ya da kırmızı olmalıdır.

Etikette kullanılacak güncel fiyatın belirlenmesi (İlk etiket fiyatı/İndirimli fiyat/Kasada satılacak fiyat)

Etikette kullanılacak fiyat ürünün tüm vergiler dahil satış fiyatıdır. Satış Fiyatı Yönetmeliğin 4. Maddesinde ‘Bir malın veya hizmetin satışa sunulduğu tüm vergiler dahil peşin fiyatını ifade eder’şeklinde tanımlanmıştır. Buna göre satış fiyatı tüketicinin kasada ödeyeceği fiyattır. Nitekim Yönetmelik ve kanun maddesine göre satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılık olması durumunda tüketicinin lehine olan fiyatın uygulanması gerekmktedir.

Kampanyalı ürünler için etiket dizaynı nasıl olmalı?

3 al 2 öde 1. ürüne %10 2.’ye %20 3.’ye %30 gibi kampanyalar yapılması halinde ürünün tek başına satılması halinde uygulanacak fiyat etikette yer almalı. Ancak bunun yanında etiket üzerine ürünün kampanya kapsamına girdiğini gösterir ayırt edici bir işaret uygulanabileceği gibi kampanya kapsamındaki ürünler ayrı bir reyona alınarak kampanya kapsamına girdiklerinin tüketici nezdinde anlaşılırlığı sağlanabilir.

Fiyat indirimine giren mal veya hizmetin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, indirimli satış fiyatının, malın veya hizmetin indirim öncesi satış fiyatıyla birlikte ve aynı büyüklükte gösterilmesi zorunludur.

Üretim yeri Türkiye değil ise bunun da etikette yazılması gerekiyor mu bunlar için de logo kullanılması gerekiyor mu?

Aşağıda sayılanların etikette bulunması zorunludur.

  • Malın üretim yeri(İthal edilmiş mallara ait etiketlerde; malın üretildiği ülke isminin Türkçe yazılması zorunludur.),
  • Malın ayırıcı özelliği,
  • Malın tüm vergiler dahil satış fiyatı,
  • Malın birim fiyatı (Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir./Malın birim fiyatının satış fiyatıyla aynı olması halinde birim fiyatının belirtilmesine gerek yoktur.),
  • Üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret.

 

İthal mallar için üretim yerinin Türkçe olarak yazılması zorunlu olup işaret veya logo kullanım zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

Tekstil ürünleri için ayrı detay belirtmek gerekiyor mu?

Tekstil ürünleri için ayrık bir düzenleme bulunmayıp bunlar için de açıklanan hususlara uyulması yeterlidir.

Fiyat tarihi ne olmalı(İndirimli fiyatın belirlendiği tarih mi ilk fiyatın belirlendiği tarih mi?)

Fiyat tarihi satış fiyatının belirlendiği tarih olmalıdır. Ürün indirimsiz olarak ilk fiyatıyla satışı sunulmuş ise fiyat tarihi ürünün satışa sunulduğu tarih olacaktır. Ürün fiyatı üzerinde indirim uygulandı ise indirimli fiyat yeni satış fiyatı olacağından indirimli fiyatın uygulanmaya başlandığı tarih fiyat tarihi olacaktır.

İlk satış fiyatını göreceğiz ve üstüne o fiyattan kesilmiş fatura olacak.

Fiyat etiketlerine ilişkin düzenleme Tüketicinin korunması hakkında kanunun 54. Maddesine dayanmaktadır. Kanunun 54. Maddesi kapsamında da fiyat etiketine ilişkin düzenlemeler bulunmakta olup işbu kanun maddesine paralel olarak düzenlenen yönetmelikte de yer aldığı üzere  ‘İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşükfiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.’ ibaresi gereğince bir ürünün etiketi ürünün indirimli olarak satıldığı şeklinde düzenlenmekte ise ürün üzerinde indirim öncesi fiyat da yer alacağından ürünün indirim öncesi fiyattan da satışa konu edildiğinin ispatlanması gerekmektedir. Önceki fiyattan yapılmış satışlara ilişkin fatura sunulması bir yöntem olarak kullanılabilir. Bu düzenleme ile indirim yapılmadan ürün ilk fiyatından satışa sunulmasına rağmen indirim yapılıyormuş izlenimi oluşturularak tüketicinin yanıltılması önlenmeye çalışılmıştır.

Etikette KDV dahil ibaresi eklemek gerekli mi?

Etikette yer alacak fiyat malın tüm vergiler dahil fiyatı olarak yazılmak zorunda olduğundan ayrıca KDV dahil ibaresinin eklenmesine gerek yoktur.

Etiketlerde ürün içerikleri olması gerekli mi?

Ürün içiriklerine ilişkin düzenleme Tüketicinin korunması hakkında kanunun 55. Maddesi ve Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliği kapsamında düzenlenmiş olup buna göre;

Tüketicinin kullanımına sunulan malların tanıtım, kullanım, kurulum, bakım ve basit onarımına ilişkin Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla, gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketle satışa sunulması zorunludur.

Tanıtma ve kullanma kılavuzu düzeleme zorunluluğu olmayan mallar yönetmelikle belirlenmiş olup ayakkabılar bu istisnanın kapsamına girmediğinden ürünleriniz için tanıtma kullanma kılavuzu düzenlemeniz ve ürünleri bu şekilde satışa sunmanız ürün içeriklerine ilişkin bilgilere bu kapsamda yer vermeniz gerekmektedir.

Geçiş için son tarih.

03/10/2018 tarihi yürürlük tarihidir bu tarihten itibaren etiketlerin bu şartları sağlaması gerekmektedir.Aykırılık halinde ise Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77. Maddesi gereğince aykırılığı tespit edilen her bir işlem için iki yüz TL idari para cezası uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Yine 77. Maddeye göre kanunun 55. Maddesi kapsamında düzenlenen Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu taşımayan her bir ürün için iki yüz TL idari para cezası uygulanacağı kararlaştırılmıştır.Örnek dizaynlar.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Buradan bilgi alın !

Bizi arayın veya aşağıdaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim. Tüm sorularınızı iş günlerinde 24 saat içinde cevaplamaya çalışıyoruz.