Ticari Reklam Ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

İşbu bilgi notu; 10.01.2015 tarihinde 29232 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik(“Yönetmelik”) hakkında tarafınızı bilgilendirmek amacıyla tanzim edilmiştir.

MADDE 1 – KAPSAM

İşbu Yönetmelik,Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Yönetmelik’in aşağıda belirtilen maddelerinde yapılan değişiklikleri kapsamaktadır.

MADDE 2 – TANIMLAR

 

Yönetmelik’in 1. Maddesi ile;10.01.2015 tarihli ve 29232 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde tanımlanan ‘Karşılaştırmalı Reklam’a yönelik

 

“ğ) Karşılaştırmalı reklam: Bir mal veya hizmetin tanıtımı esnasında, rakip mal veya hizmetlere ilişkin unsurların doğrudan veya dolaylı olarak kullanıldığı reklamları,”

 

bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

“ğ) Karşılaştırmalı reklam: Tanıtımı yapılan mal veya hizmete ilişkin hususlarla aynı amaca ya da aynı ihtiyacı karşılamaya yönelik rakip mal veya hizmetlere ilişkin hususların karşılaştırıldığı reklamları,”

 

  • Yapılan değişiklikle rakip mal ve hizmet ifadesi ile belli edilen mal ve hizmet gruplarının tanıtımı yapılan mal ve hizmet ile aynı amaca ve ihtiyaca yönelik mallar ve hizmetler olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

Yönetmelik’in 2. Maddesi ile; Ticari Reklam Ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğin“Karşılaştırmalı Reklamlar” başlıklı 8’inci maddesinin birinci fıkrasına

 

  1. Rakiplere ait ürün adı, marka, logo, ticaret unvanı, işletme adı veya diğer ayırt edici unsurlara yer verilmemesi,

 

işbu (a) bendi eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir;

 

  1. madde de mevcut (f) bendinde yer alan “fikri ve sınai mülkiyet haklarını, ticaret unvanını, işletme adını, diğer ayırt edici işaretlerini,” ibaresi ile madde dahilindeki ikinci fıkra olan

 

(2) Karşılaştırmalı reklamlarda, rakiplere ait isim, marka, logo veya diğer ayırt edici şekil veya ifadeler ile ticaret unvanı veya işletme adlarına, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hükümlere uygun olması koşuluyla yer verilebilir.

 

fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

 

  • İşbu düzenleme sonucunda karşılaştırmalı reklam yapılması ancak rakiplere ait ürün adı, marka, logo, ticaret unvanı, işletme adı veya diğer ayırt edici unsurlara yer verilmemesi halinde mümkün olacaktır. Aksi halde karşılaştırmalı reklam yapılması mümkün değildir.

 

 

MADDE 3 – ÇEKİLİŞ, YARIŞMA VE PROMOSYON İÇERİKLİ REKLAMLAR

 

Yönetmelik’in 15. Maddesi ile;Ticari Reklam Ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin Çekiliş, Yarışma Ve Promosyon İçerikli Reklamları düzenleyen 15. Maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan; “gerçek piyasa değeri” ibaresi ile

 

“(2) Gerçek piyasa değeri para ile ifade edilemeyen ve promosyon olarak verilen hediye mal veya hizmetler hakkında birinci fıkranın (b) bendi uygulanmaz.”

 

fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

 

  • Bu kapsamda hediye veya ikramiye olarak verilecek mal ve hizmetlerin gerçek değerinin açıklanması gerekmemekte olup miktar ve geçerlilik süresinin açıklanması yeterli kabul edilmiştir.

 

MADDE 4 – AŞIRI TÜKETİMİ TAVSİYE EDİLMEYEN GIDALARA İLİŞKİN REKLAMLAR

Ticari Reklam Ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin 24’üncü maddesinden sonra gelmek üzere yönetmeliğe 24/A maddesi eklenmiştir.

 

MADDE 24/A – (1) Çocuklara yönelik radyo ve televizyon programlarının başında, sonunda veya program esnasında ve münhasıran çocuklara yönelik tasarlanan diğer her türlü mecrada, Sağlık Bakanlığınca hazırlanan gıda ve içecekler listesinin kırmızı kategorisinde yer alan aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve içeceklerin reklamı yapılamaz.

(2) Birinci fıkra kapsamı dışında bu ürünlerin reklamının yapılması halinde; televizyonda ekranın alt kısmında izleyiciler tarafından rahatça okunabilir akar bant şeklinde, diğer mecralarda ise mecranın yapısına uygun bir şekilde ve içerisinde düzenli ve dengeli beslenmeyi teşvik eden ifadelere yer veren yazılı veya sözlü uyarılarla birlikte yapılır. Hangi ürün gruplarında hangi ifadelerin kullanılacağı Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir.

(3) Aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaların satışını artırmaya yönelik uygulamalar kapsamında, çocuklar hedef alınarak, ürünle birlikte çocukların ilgi alanlarına ve beğenilerine yönelik hediyeler verilemez ve benzeri hiçbir pazarlama tekniği uygulanamaz.”

MADDE 5 – DİĞER HUSUSLAR

 

Ticari Reklam Ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin 27 nci maddesinin üçüncü fıkrası;

 

(3) Falcı, medyum, astrolog ve benzerleri tarafından verilen hizmet reklamları ile yasa dışı bahis ve kumar oyunlarının reklamları hiçbir şekilde yapılamaz.

 

şeklinde değiştirilmiştir. Bununla birlikte;

 

(8) Sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin reklamına yer verilemez.

(9) Her türlü ateşli veya ateşsiz silah, silah üreticisi ve satıcısının reklamına izin verilemez.

fıkralarıTicari Reklam Ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin 27’nci maddesine eklenmiştir.

MADDE 6 – YÜRÜRLÜK

Ticari Reklam Ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 6. Maddesi ile yönetmeliğe ilişkin değişikliklerin yürürlük maddesi şu şekildedir:

Madde 34 : Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesi 30/6/2019 tarihinde, diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Buradan bilgi alın !

Bizi arayın veya aşağıdaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim. Tüm sorularınızı iş günlerinde 24 saat içinde cevaplamaya çalışıyoruz.